Robotik Cerrahi

Robotik Cerrahi - Lokman Hekim Sağlık Grubu

ROBOTİK CERRAHİ?

Robotik Cerrahi, cerrahi işlemlerin robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü kameralar kullanılarak gerçekleştirildiği bir sistemdir. Küçük kesilerden gönderilen kameralar aracılığıyla, cerrahın robotik kolları uzaktan kontrol etmesiyle yapılır. Da Vinci Robotik sistem eğitimi ve yetkili kurum tarafından sertifikasını almış doktorlar tarafından uygulanır.

ROBOTİK CERRAHİ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Robotik cerrahi, teknolojinin tıbbî alanda sunduğu en yenilikçi ve etkili çözümlerden birisidir. Bu gelişmiş cerrahi sistemler, cerrahların daha hassas, kontrollü ve minimal invaziv (vücuda zarar vermeyen) işlemler yapabilmesine olanak tanır.

Robotik cerrahi, kanser tedavisinden obezite ameliyatlarına, kalp ve damar hastalıklarından kulak burun boğaz cerrahisine kadar çok geniş bir yelpazede uygulanabilmektedir.

Genel Cerrahi: Robotik cerrahi, karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak gibi organlara yönelik yapılan ameliyatlarda kullanılmaktadır. Bu sistemler, cerrahların çok daha hassas ve detaylı müdahalelerde bulunabilmesine imkân tanır. Kanser tedavisinde, tümörlerin daha az invaziv yöntemlerle çıkarılması sağlanabilir.

Üroloji: Üroloji alanında, prostat kanseri, böbrek tümörleri ve idrar yolları hastalıkları yararlanılmaktadır. Robotik cerrahinin sağladığı hassasiyet, organları daha iyi görme ve 3D görüntüleme ile üroloji cerrahlarını zorlanmadan tedavi yapmalarını mümkün kılar. Prostat kanseri gibi karmaşık durumlarda cerrahlar, sinirlere zarar vermeden müdahale edebilir ve hasta iyileşme süreci hızlı bir şekilde tamamlanabilir.

Kadın Doğum ve Jinekoloji: Robotik cerrahi, kadın doğum ve jinekoloji alanında da önemli bir yere sahiptir. Miyom, kanser gibi hastalıkların tedavisinde robotik cerrahi, daha küçük kesilerle yapılabilir. Jinekolojik kanserler, rahim kanseri veya yumurtalık kanseri gibi hastalıkların tedavisinde robotik cerrahi, cerrahların hassas müdahale yapmalarına olanak tanır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.

ROBOTİK CERRAHİ AVANTAJLARI NEDİR?

  • Cerrahın daha geniş hareket kabiliyetine sahip olabilir.
  • Titreme oranı yok denilebilecek kadar azdır.
  • 1-2 santimetrelik kesiler ile cerrahi prosedürleri uygulama imkânı sunar.
  • Ameliyatı gerçekleştiren cerrah üç boyutlu kameralar sayesinde daha yüksek görüş açısına sahip olur ve ameliyat edilen bölgeye daha iyi erişebilir.
  • Ameliyat sırasında komplikasyon oluşma ihtimali azalabilir.

Kesi yeri küçük olduğu için;

  • Daha az hastanede kalış süresi
  • Daha az enfeksiyon riski
  • Daha az kan kaybı ve daha az kan nakli ihtiyacı gerekebilir
  • Daha az ağrı
  • Daha hızlı iyileşme ve
  • Günlük rutine daha hızlı dönme gibi ihtimaller artar.

Robotik Cerrahi Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Da Vinci robotik cerrahi sistemi üç ana bileşenden oluşup bu bileşenler ameliyathane ortamında fiber optik bağlantılar sayesinde birbirine bağlanmakta ve tamamen hekimin yönlendirmeleri doğrultusunda çalışmaktadır. Bu bileşenler Hasta Başı Ünitesi, Cerrah Konsolu ve Görüntüleme Kulesi olarak adlandırılmaktadır.

Hasta Başı Ünitesi: Hastanın robotik cerrahi sistemine bağlandığı yerdir. Dört adet koldan oluşmaktadır.

Cerrah Konsolu: Ameliyatı yapan cerrahın kollarını hareket ettirmesini sağlayan ve cerrahın tüm el hareketlerini aktaran kontrol ünitesidir. Cerrahın hastaya en uygun aletleri seçmesini sağlar.

Görüntüleme Kulesi: Dokunmatik ekran ve enerji ünitesi bulunur. Hasta başı ünitesi ve cerrah konsolu fiberoptik kablolar ile bu üniteye bağlanır.

3 boyutlu optikler sayesinde daha iyi görüntüye sahip olunmasına imkan sağlar. Yüksek çözünürlüklü görüntü sayesinde büyütme ve yakınlaştırma, derinlik algısı ve ameliyat bölgesindeki dokuların net bir biçimde görülmesini sağlar.
 

Sonuç olarak, robotik cerrahinin kullanımı, cerrahın becerilerini teknoloji ile birleştirerek daha güvenli, etkili ve hastalar için daha rahat bir tedavi süreci sunmaktadır. Bu teknoloji, geleneksel cerrahi yöntemlere göre daha az travma yaratırken, cerrahın işlem sırasında daha büyük bir görsel ve motor kontrol avantajı sağlar.

 

Not: Bu makale genel bilgilendirme amacı taşır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez. Herhangi bir sağlık sorununda, uzman bir sağlık profesyoneline danışmanız önerilir