Ağız Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü, ağız içerisinde bulunan tüm dokularla ve çene bölgesiyle ilgilenen alandır. Bu alanda, bu bölgeleri ilgilendiren hastalıkların teşhis edilir ve uygun cerrahi işlemler uygulanır. Ağız Diş ve Çene Cerrahisi alanında uzman hekimler; kemik ve yumuşak dokular üzerinde tedavi uygularlar.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?
Ağız, diş ve çene cerrahisi; gerek estetik kaygılarla gerekse sağlık problemlerinin çözümü için gerçekleştirilen işlemler bütünüdür. Bu işlemler, ağız ve diş sağlığı dışında, genel sağlığın korunmasında da büyük rol oynar. Aynı zamanda günlük hayatın konforunu artırmada oldukça etkilidir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Hizmetleri Kapsar?
Ağız, diş ve çene cerrahisi, diş ve çene sağlığını olumsuz etkileyen hastalıklara cerrahi olarak müdahale eder. Bunun dışında gerekli tedavileri uygulayarak ağız ve diş sağlığının korunmasını sağlar. Tedavi sürecinde şu aşamalar izlenir;
- Tanı ve Muayene: Detaylı muayene ve ileri teknoloji ekipmanlarla radyolojik görüntülemeler yapılır. Uygun tanının konmasının ardından tedavi aşamasına geçilir.
- Tedavi Planlama: Muayene ve tanı aşamasından sonra, en uygun tedavi belirlenir. Bunun üzerine bir tedavi planlaması yapılır. Tedavi planlamasında gerekli cerrahi müdahalelerin belirlenmesi de yer alır.
- Cerrahi Müdahale: Genellikle lokal veya genel anestezi uygulanarak belirlenen cerrahi müdahaleler gerçekleştirilir.
- İyileşme Dönemi: Yapılan işleme bağlı olarak hastanın iyileşme süreci değişkenlik gösterebilir. Bu süreçte hekimin uygun gördüğü aralıklarla kontroller yapılır ve süreç yakından takip edilir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinde Hangi Uygulamalar Yapılır?
Ağız, diş ve çene cerrahisi, büyük veya küçük birçok uygulamayı bünyesinde barındırır. Bu uygulamalar şu şekilde sıralanabilir;
- Diş Çekimi: Dişlerin çürümesi, kırılması veya başka nedenlerden dolayı formunu fazlasıyla kaybetmiş dişlerin çekilmesi işlemidir.
- İmplant Cerrahisi: Çeşitli sebeplerden dolayı yaşanan diş kayıplarında uygulanır. Çene kemiğine uygulanan titanyum kaplamalar üzerine protez diş yerleştirilmesi işlemidir. Bu tedavi ile implante edilen dişin, kaybedilen dişin fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanır.
- Ortokontrol Cerrahisi: Çene ve dişlerdeki düzensizliğin giderilmesi için yapılan cerrahi müdahalelerdir. Ortodontik tedavi ile birlikte uygun çene yapısına ve sağlıklı diş dizilimine sahip olmayı sağlar.
- Çene Kistleri ve Tümörlerinin Tedavisi: Hastanın sağlığını korumak ve ileride oluşabilecek daha ciddi sorunların önüne geçebilmek içindir. Çene bölgesinde ortaya çıkan kistlerin cerrahi müdahale ile çıkarılmasını kapsar.
- Temporomandibular Eklem (TME) Bozukluklarının Tedavisi: TME, yani çene eklemi hastalıklarına verilen addır. Çene ekleminden ses gelmesi, çene kilitlenmesi, çene ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Ağız diş ve çene cerrahisi, TME bozukluklarının tedavisinde etkin bir rol oynar.
- Yüz Travmalarının Onarımı: Kaza, düşme veya yaralanma sonucunda çene kemiğinde veya yumuşak dokuda hasarlar meydana gelebilir. Ağız diş ve ene cerrahisi bu yaralanmasın tedavisi için gereken cerrahi uygulamaları gerçekleştirir.
Ağız, diş ve çene sağlığının genel sağlık durumu üzerinde etkisi hafife alınamayacak kadar kuvvetlidir. Bu nedenle ihmal edilmemesi ve tedavilerin ertelenmemesi gerekir. Fakat önemli olan, uygun tedavilerin yetkin hekimler tarafından belirlenmesidir. Ayrıca cerrahi işlemlerin, uygun eğitime ve donanıma sahip cerrahlar tarafından, uygun ekipmanlarla yapılması gerekir.
Not: Bu makale genel bilgilendirme amacı taşır ve tıbbi tavsiye yerine geçmez. Herhangi bir sağlık sorununda, uzman bir sağlık profesyoneline danışmanız önerilir.