Menu
Günümüzde oldukça sık rastladığımız böbrek taşı rahatsızlığı, aslında geçmiş dönemlerde de tıp dünyasını meşgul etmiş ve bunun için tedavi yöntemleri aranmıştır.1980’lere kadar böbrek taşı kendiliğinden düşmediği taktirde tek tedavisi açık cerrahi yöntemiydi. ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsie) cihazının bulunmasıyla beraber bu süreç büyük oranda değişti.
Cihaz sayesinde açık cerrahi yerine vücut dışından tedavi uygulanmaya başlandı. Bu yöntem hastalara kısa sürede ve minimal ağrı ile tedavi sağladı.
ESWL çalışma yöntemi, bir cihaz tarafından oluşturulan şok dalgalarının taş üzerine odaklanması ile gerçekleştirilen taş kırma işlemidir. Belirlenen uygun hastalara uygulanan bu yöntem; şok dalgalarının fizik kurallarına göre sıvı ortam içerisinde daha şiddetli etkide bulunup, taşa çarparak parçalanmasını sağlar. Küçük parçalar haline gelen bu taşlar idrar yolu ile vücut dışına atılır. Genel olarak işlem, hastanın yatışını gerektirmez ve anestezi kullanılmadan yapılır. Böbreğe kalıcı bir zarar vermemektedir.
ESWL NE ZAMAN UYGULANMALI?
Üriner sistem taşlarının büyük bir kısmı için uygun ve etkili olan ESWL tedavisi için hastanın durumu, taşın büyüklüğü, hastanın kilosu ve taşın nerede konumlandığı gibi hastaya özel durumların göz önünde bulundurulması gerekmektedir.Çok büyük taşlar bu yöntemle tedavi edilemez. İdrar yolunda veya böbrekte bulunan taşın niceliği bu tedavinin uygulanma kararının bir parçası olacaktır. Çapı 2 cm’den küçük taşlar ESWL için en ideal boyuttur. Bunun dışında kanama bozuklukları, enfeksiyonlar, şiddetli iskelet anomalileri olan hastalar genellikle ESWL için iyi aday değillerdir. Böbreklerde başka anormallikler varsa doktor farklı bir tedavi uygulayabilir.