Lazer Tedavisi

Diyabete Karşı Check-Up Zamanı! | Diyabet Check-Up Paketi | Lokman Hekim Sağlık Grubu

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi, miyop, hipermetrop ve astigmat numaraları sıfırlamak için geliştirilmiş bir tedavidir. Gözün en ön kısmındaki saydam tabaka olan kornea tabakası ışıkları göz içine odaklayan bir mercek görevi görür. Lazer tedavisi ile kornea tabakasına şekil verilerek miyop, hipermetrop ve astigmat numaralar sıfırlanabilir.

Lazer Göz Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Lazer tedavisinin uygulanabilmesi için 2 temel şart vardır. Göz numarasının durmuş olması ve göz yapısının lazere uygun olması. Göz numaraları genellikle belli bir yaşa kadar ilerler ve sonra durur. Çoğunlukla bu 20 yaş civarında olur. Ancak numaraların gelişimini tamamlama yaşı kişiden kişiye değişir. Gözlük numarasının ilerlemesinin durduğunu kişi kendisi daha iyi takip edebilir. Gözün yapısının lazere uygun olup olmadığı, ayrıntılı göz muayenesi ile ortaya çıkar. Bu muayenede kornea tabakasının şekli ve kalınlığı incelenir. Ayrıca gözde başka bir hastalık olup olmadığına bakılır.

Lazer Göz Ameliyatı Kimlere Yapılamaz?

Gözün kornea tabakasının lazer tedavisi için elverişli olması gerekir. Kornea tabakası çok ince ise veya normal değilse lazer uygulanamaz. En yaygın karşılaşılan olumsuz durum Keratokonus hastalığıdır. Bu hastalıkta kornea ince ve deformedir. Bu durumda Keratokonus hastalığına özel tedaviler uygulanması gerekir. Ayrıca, ileri göz kuruluğu, göz tansiyonu, katarakt ve çeşitli diğer hastalıklar lazer tedavisi için engel oluşturabilir. Bu durumlar muayene sırasında ayrıntılı değerlendirilir.

Lazer İşlemi Ağrılı mıdır?

Lazer işlemi sırasında gözler uyuşturucu damla ile uyuşturulur. Bu nedenle işlem sırasında herhangi bir ağrı olmaz. Ancak işlem esnasında göze damlatılan damlalar veya göz üzerinde yapılan işlemleri kişi hisseder. Bu işlemlerin hiçbiri ağrı veya rahatsızlık hissi oluşturmaz.

Göz Lazer Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Excimer Lazer (PRK): Kornea tabakasında milimetrenin binde biri hassasiyetle tıraşlama yapabilir. Korneaya istenilen şekli verecek şekilde lazer atışı yapılabilir. Bu yöntemde önce korneanın en üstündeki koruyucu epitel tabakası alkol yardımıyla gevşetilerek açılır. Daha sonra kornea üzerine lazer atışı yapılır. Daha sonra göze yumuşak kontakt lens takılır. Epitel tabakası iyileşene kadar-genellikle 5 gün kontakt lensler gözde kalır. İlk gün batma-yanma olabilir. İyileşmesi 1-2 hafta içinde günden güne olur. Bazen 1 aya kadar uzayabilir.

No-Touch Lazer: Göze herhangi bir aletle müdahele edilmeden sadece lazer ışınları kullanılarak göz numaralarının sıfırlanmasıdır. Bu yöntemde göze sadece göz kapaklarını açık tutmak için bir alet takılır. Gerekli damlalar damlatıldıktan sonra lazerle önce kornea ön yüzündeki epitel adı verilen en dış tabakası buharlaştırılır. Daha sonra ilave bir işlem yapmadan göz numarasını düzeltecek lazer işlemi yapılır ve göz üzerine geçici kontakt lens takılarak işlem bitirilir.

LASİK: Kornea tabakasının ön yüzünden çok yüksek hızla hareket eden bir bıçak içeren mikrokeratom cihazı ile yaklaşık 100 mikron kalınlığında bir tabaka kapak gibi kaldırılır. Bu kaldırılan tabakaya flep denir. İşlem sırasında kornea tabakasından flep kaldırmak için göze halka şeklinde bir cihaz yapıştırılır ve vakumla göz sabitlenir. Bu aşamada hafif bir basınç hissi olabilir. Flep bir kenardan korneaya yapışıktır. Flep kaldırıldıktan sonra alttaki korneaya lazer yapılır ve flep yerine yapıştırılır. Bu yöntemde batma yanma gibi şikayetler olmaz ve ertesi gün görme normale döner. Ancak göz kuruluğu olan gözlerde bu kuruluk şikayetlerini artırabilir. 

Femto-LASİK: Mikrokeratom cihazı yerine Femto-saniye Lazer cihazı kullanılır. Böylece bıçaksız flep kaldırılmış olur. Buna “bıçaksız LASİK” de denmiştir. Teknik olarak LASİK yöntemine benzer. Yine göze vakum uygulayan bir halka yapıştırılır. . Ancak Flep oluşturma sırasında komplikasyon ihtimali daha düşüktür. Kullanılan cihazlara göre farklı isimler almaktadır: İ-Lasik, Femto-Lasik veya İntra-Lasik gibi.

SMİLE: Femtosaniye Lazer kullanılarak kornea içinden düzeltilmesi hedeflenen göz numarasına göre uygun kalınlıkta parça kesilerek çıkarılır. Kornea üzerinde 3-4 mm’lik bir kesi yapılmış olur. Korneanın iç tabakaları arasında da 7-8 mm çapında bir kesi yapılmış olur. İşlem sırasında kornea içinden kesilen parçanın çıkarılması çok hassas cerrahi gerektirir. Bu nedenle diğer yöntemlere göre cerrahi olarak biraz daha komplikedir. Görmenin düzelmesi 1-2 haftayı bulabilir.

Hangi Lazer Yöntemi Tercih Edilmeli?

Bazı gözlere her lazer yöntemi uygun olmaz. Gözün özelliklerine göre sadece belirli yöntemler uygun olur. Buna göz muayenesi sonucuna göre karar verilir.

  • İnce kornealarda,
  • Göz kuruluğu belirgin olanlarda,
  • Göz ölçümleri normal sınırlarda olmakla birlikte korneada keratokonusa benzeyen şekil düzensizliği olanlarda,
  • Polis, asker veya itfaiyeci gibi şiddet içeren mesleklerde,
  • Aktif ve sert spor yapanlarda,
  • Birinci derece yakınlarında keratokonus hastalığı olanlarda,
  • Göze basınç uygulamanın riskli olabileceği retina zayıflığı veya sorunları olanlarda,

yüzeyel lazer tedavileri, yani Excimer Lazer (PRK) veya No-Touch yöntemleri tercih edilebilir. Bu yöntemler kornea tabakasında kesi oluşturmadığı için lazer tedavisi sonrası göz travmaya daha dayanıklı olmaktadır. Ayrıca lazer işlemi sırasında göze basınç uygulanmadığı için gözün arka tabakalarına herhangi bir olumsuz etki olmamaktadır. Yine, keratokonus şüphesi olanlarda korneanın daha sağlam bırakılması gerektiği için diğer yöntemler uygun olmaz.

Prof. Dr. Nurullah Çağıl
Göz Hastalıkları
Lokman Hekim Akay Hastanesi