İnsanlar Neden Terapiye Gider?

Diyabete Karşı Check-Up Zamanı! | Diyabet Check-Up Paketi | Lokman Hekim Sağlık Grubu

İnsanlar Neden Terapiye Gider?

Hayatımızın bazı dönemlerinde kendimizi çıkmazda bulabilir, sorunları çözemediğimiz durumlar ile karşı karşıya kalabiliriz. Sorunlar olmasa da memnuniyet duygumuzda eksiklik hissedebilir ve  nedensiz yere öfkelenebiliriz. Hatta tarafsız bir şekilde dinlenerek farklı bir bakış açısıyla olaylara bakabilmeye ihtiyaç duyabiliriz. 

Şu ana kadar hiç psikoloğa gitmediyseniz, insanların düzenli olarak yanındaki bir yabancıyla hayattaki mücadeleleri, problemleri ve endişeleri hakkında konuşmaktan ne çıkardığını merak edebilirsiniz.

Psikologlar, insanlara yaşamlarının kişisel ve acı verici deneyimlerinde rehberlikte bulunarak, yaşanılan travmaların üstesinden gelmelerine, kayıpla yaşamalarına ve (diğer sorunların yanı sıra) kendine zarar verme davranışlarını durdurmalarına yardımcı olur. Terapinin sonuçları genellikle etkileyici olsa da, odada neler olduğunu anlamadığınızda süreç gizemli hatta mucizevi görünebilir. Ancak, psikologların sihirli değneği olmadığını bilmekle birlikte, terapinin bir süreç olduğunu ve sürecin, karşılıklı olarak verimli olması için gönüllülük üzerine kurulduğunu bilmek önemli bir etkendir.               

İnsanların terapiye gitmelerinin yaygın nedenleri

Depresyon

Sürekli üzgün hissetmek, günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı veya umutsuzluk duyguları, depresyonun yaygın belirtileridir.

Bazı bireyler depresyondan hemen “çıkabileceğine” inanırken, bu durum nadiren gerçekleşir.

Depresyon, bireylerin bir şeylere ilgilerinin olmadığı, yorgunluk, enerji eksikliği yaşadığı aynı zamanda duygularını yönetmekte zorlandığı yaygın bir zihinsel sağlık bozukluğudur. Psikologlar, olumsuz düşünce süreçlerine yardımcı olmanın yanı sıra odaklanılan asıl nokta daha iyi hissetmenin ilk adımı olan bireyin yaşadığı depresyonun kaynağını bulmaya yardımcı olabilir.

Fobiler

Yükseklikten, örümceklerden, yılanlardan ve açık alandan korkmak yaygın fobilerdir, fakat bazı olağandışı ve temeli belli olmayan korkular hayatınızda önemli sorunlar yaratabilir. Mesela sitofobi (yemek yeme korkusu) ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Psikolog, polifobi (birçok şeyden korkma) ya da fobi (korku korkusu) olmadan hayatınıza devam edebilmek için başlangıç olarak korkunuzu tanımlamaya, beraberinde üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

Stres ve kaygı

Hayatımızın belirli dönemleri stresli olabilmektedir. Bir sunum yapmaktan yaşadığımız ilişki problemlerine kadar birçok durum endişeli hissetmemize neden olabilir. Yaşanılan stres ve kaygıyı bastırır ya da kendi haline bırakma gibi bir davranış sergilersek sosyal problemlere, depresyona ve bir dizi başka sorunlara yol açabiliriz. Psikolog ile görüşmek sorunun asıl kaynağına veya nedenine beraberinde bunların üstesinden gelmenin uygun yollarını belirleyerek yaşadığınız stres ve kaygıyı yönetmenize yardımcı olabilir.

Kayıplar

Ölüm yaşamımızın kaçınılmaz bir parçasıdır, fakat bu onunla başa çıkmayı kolaylaştırmaz. Herkes sevilen birinin kaybını farklı şekilde ele alır. Yas tutmak günümüzde yaygın olmanın yanı sıra yaşanılan kaybın gerçeklerinden kaçınmak daha uzun ve kalıcı problemlere yol açabilir. Psikologlar yaşanan yas sürecinin farkındalığı ile birlikte yaşanan kayıp ile başa çıkmanın uygun yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.
   

Aile ve İlişki Sorunları

Yaşadığımız hayatta ister aile ister kişisel ya da işle ilgili olsun her ilişkinin inişleri ve çıkışları vardır. İlişkilerimiz hayatımızdaki en iyi şeylerden bazıları olabilirken, aynı zamanda bir stres ve sorun kaynağı da olabilirler. Aile veya grup ortamında bir psikologla çalışmak, en güçlü ilişkilerde bile oluşabilen sorunların bastırılmadan çözüm odaklı giderilmesine yardımcı olabilir.
 

Sağlıksız Alışkanlıklar ve Bağımlılıklar

Sigara, alkol ve madde kullanımı gibi bazı sağlıksız alışkanlıklar çoğu zaman altta yatan daha büyük problem ya da problemlerden kaçmak için kullanılır. Terapi sürecinde bu problemleri çözme odaklı ilerlerken, aynı zamanda sağlığınız açısından karşı karşıya olduğunuz sorunları çözmenize de yardımcı olabilir.

Performans Geliştirme

Başarılı insanlardan bazıları, ilk olarak onları görselleştirerek hedeflerine ulaşır.
Sporcular çıkacakları bir müsabakaya fiziksel olarak her ne kadar vücutları odakları ilerleseler de zihinsel olarak da kendilerini hazırlarlar. Yaşanan zorlu yaşam olaylarına proaktif olarak hazırlanmak için hem fiziksel hem de mental olarak iyi olmak gerekir. Mesela yapılacak olan bir konuşmayı prova etmek, olimpiyatlar ya da bir iş görüşmesi gibi, ilgilendiğiniz alanda elinizden gelenin en iyisini yapabilmeniz için terapi yardımcı olabilir.

Zihinsel Berraklık

Psikolog terapi sürecinde, koşulsuz, şartsız birlikteliğinde tarafsız bir kulak seti gibi sizinle iletişimde olarak zihinsel netliğinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Çoğu zaman, insanlar terapi sırasında kendi yüksek sesle konuştuklarını duyarak çözümlerini bulurlar. Problemler gün yüzüne çıktığında, birçok bireyin zihinsel netliğini geliştirmesine, odaklanmanın daha iyi olmasına yardımcı olur.
 

Zihinsel Bozukluklar

Bazen belirlenen birden fazla semptom bizleri daha büyük problemlerin kaynağına götürebilir. Yaşadığımız zihinsel bozukluklar kendilerini farklı şekillerde göstermekle birlikte bazen başka bir şey olarak gizlenebilir ve yalnızca bir akıl sağlığı uzmanının yardımıyla ortaya çıkarılabilirler.

Değişen semptomlara sahip bazı zihinsel bozukluklar şunları içerir:

  • Travmatik Stres Bozukluğu Sonrası
  • Bipolar Bozukluk
  • Majör Depresif Bozukluk
  • Şizofreni

İyileşmeye giden her yolculuk  isteklerimiz doğrultusunda umutlarımız ile başlar.  İstediğiniz  hayatı oluşturma gücüne sahipken ruhsal olarak  kendinizi iyi hissetmek için bir adım atmalısınız .