Yazın Tüketilmesi Gereken 5 BesinLokman Hekim Hastaneler Grubu Oluşturuldu: 2017-01-06 11:23:44
Görüntü Sayısı: 1343

Yazın Tüketilmesi Gereken 5 Besin

Yazın Tüketilmesi Gereken 5 Besin

YOĞURT

Yazın Tüketilmesi Gereken 5 Besin

Süt ürünlerinin ana gıdası yoğurt hem çok besleyici, hem de yüksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, iyod, flor ve çeşitli vitaminler içeriğinden dolayı sağlıklıdır. Günlük olarak 2-3 porsiyon tüketmemiz gerekir. Özellikle içerdiği kalsiyum karın bölgesindeki yağların yakımı için bonus bir besindir. Yaz aylarında serinletici etkisinin de olmasından dolayı beslenmemizde sık sık yer vermeliyiz. Ara öğünlerde soda ile karıştırarak içeceğimiz ayran sıcak havalardan etkilenen tansiyonumuzu dengeler ve ya mevsim meyveleri ile karıştıracağımız bir miktar yarım yağlı yoğurt ve üzerine serpeceğimiz toz tarçın kan şekerimizi düzenleyerek bizim için güzel bir yaz tatlısı alternatifi olabilir. Akşamları hafif geçirmek isteyen bireyler için ise ayran aşı çorbası güzel bir seçenek.

LİMON

Yazın Tüketilmesi Gereken 5 BesinSıcak havalarda ter kaybı ile birlikte vücudun sıvı ve elektrolit dengesi de bozulmakta buda tansiyon problemi yaşamamıza neden olur. Bunun için mucize bir besinimiz var, limon. Yaz aylarında özelliklede tansiyon yüksekliği yaşayan bireyler kan basıncını düzenleyici etkisinden dolayı limonu hayatlarından eksik etmemelidirler. Öğünlerimizde limon tüketmek için başka pek çok sebep var. İçerdiği flavonoidler iltihaplara karşı koruyucudur, kolesterol ve şekerin düzenlenmesinde düzenleyici etkileri vardır. Güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca limonun kalorisi çok düşüktür. Bu yüzden yemeklerde yağı, tuzu ve şekeri aza indirerek lezzeti arttırmak için yemeklerde ve soslarda limon kullanabilirsiniz, böylece kaloriden de tasarruf etmiş olursunuz.

KARPUZ

Yazın Tüketilmesi Gereken 5 BesinYaz aylarının sultanı, sofralarımızda başköşeye geçen karpuzun %92-95 ‘i sudur. Bu sebeple yazın artan sıvı ihtiyacımız için iyi bir tercihtir. Ancak %6 oranında şeker içerdiği için özellikle kronik hastalığı olan bireylerden şeker hastaları tüketirken dikkat etmesi gerekir. Karpuz lif açısından da diğer meyvelere göre zengindir ve bağırsak sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Likopen içeriğinden dolayı güçlü bir antioksidandır, kanser ve kalp hastalıklarına karşı yorucu etki gösterirken bağışıklık sistemini de güçlendirir. Karpuz – peynir yazın sık tercih edilen bir ikilidir. Şeker içeriği yüksek olan bir meyve olduğu için yanında protein kaynağı olan peynir ile tüketmek kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller. Ancak sadece bu ikiliyi tüketmek demir, çinko, magnezyum, omega3, folik asit gibi daha birçok besin ögesinden eksik beslenmek demektir. Sağlıklı bir bireyin günlük 3-4 porsiyon meyve tüketmesi yeterlidir. Bu meyve seçimini tamamı karpuz olacak ise günlük 4 dilim karpuz yeterlidir.

KİRAZ

Yazın Tüketilmesi Gereken 5 Besin

Kışın en çok özlediğimiz meyvelerden, yazın en sağlıklı kırmızısı kiraz. Kiraz idrar söktürücü özelliğinden dolayı böbrek dostudur. Ayrıca haftada 3 gün bir kez saplarını 10 dakika demleyip içmeniz ödem atmanıza yardımcı olur ancak böbrekte oluşturacak yükten dolayı böbrek hastalarının tüketmesi sakıncalıdır. Cilt sağlığını desteklemesinin yanı sıra gençleştirme etkisi vardır. Pektin içeriği sayesinde kolesterol düşürücüdür. Yazın ara öğünlerde rahatlıkla tüketebilirsiniz. 1 porsiyonu 12 adettir ve ortalama 63 kaloridir.


TAM BUĞDAYLI ÜRÜNLER

Yazın Tüketilmesi Gereken 5 Besin

Sıcak havalarda en çokta kan şekeri problemleri yaşarız. Özellikle form tutmak isteyenler direk diyetlerinden ekmeği keserler ancak karbonhidratlar başta beynimiz olmak üzere vücudunuzun yakıt kaynağıdır. Eksik karbonhidrat aldığımız zaman kan şekeri dengemiz bozulur ve arkasından yorgunluk, halsizlik, baş ağrıları gibi şikayetler birbirini takip eder en önemlisi de karbonhidratlar bizleri mutlu eden besinlerdir. Kan şekerimizi hızlı iniş ve çıkışlardan kurtarıp dengede kalmasını sağlamak ve uzun süre tokluk hissi yaşamak için diyetimize ekleyeceğimiz tam buğday ürünleri ile tercihimizi akıllı karbonhidratlardan yana kullanmalıyız.

Dyt. Merve DEMİR

31 Temmuz 201


Bu yazı Lokman Hekim Hastaneler Grubu tarafından yazıldı ve 1343 kere izlendi.


Yorumlar

Yükleniyor...


İlgili Makaleler