Neden Az Yağlı Az Kolesterollü Diyet ?Lokman Hekim Hastaneler Grubu Oluşturuldu: 2017-01-06 10:58:12
Görüntü Sayısı: 1616

Neden Az Yağlı Az Kolesterollü Diyet ?

Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer bir maddedir. Tüm insaların vücudunda kolesterol bulunur, hem vücudumuzda yapılır hem de dışarıdan hayvansal kaynaklı besinlerden alınır. Kandaki yüksek kolesterolün nedeni kalıtımsal faktörler ile ilişkili olmakla beraber tüketilen yağların tür ve miktarı ile doğru orantılıdır. Doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinleri tüketmek kan kolesterol düzeyinin yükselmesini etkileyen önemli faktörlerdendir.

Neden Az Yağlı Az Kolesterollü Diyet ?

Bu yüzden beslenmemizde DOYMUŞ YAĞ VE KOLESTEROL ORANI DÜŞÜK besinlere yer vermeliyiz. Aynı zamanda kilonuzun normal ağırlıkta olması kalp sağlığınız açısından önem taşır. Bu nedenle sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı oluştururken besin tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

KALP HASTALIKLARI NASIL OLUŞUR ?

Kolesterol ve yağlar, atar damar duvarında birikerek damar boşluğunun daralmasına neden olabilir. Bu noktalarda kalbe kan gitmesi tamamen önlenirse kalp krizi meydana gelir.

ÖNERİLER

  • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme uygulayınız.
  • Et tüketiminizi sınırlayınız.
  • Balık, tavuk beyaz eti ve yağsız dana etini tercih ediniz.
  • Süt, yoğurt ve beyaz peynir seçeneğinizi yağsız veya yarım yağlı ürünlerden tercih ediniz.
  • Daha az tuz kullanarak yüksek tansiyon riskini azaltınız.
  • Zeytinyağı ve diğer bitkisel yağları eşit miktarda karıştırarak kullanınız.
  • Sebze, meyve ve kurubaklagil ( kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya vb. )tüketiminizi arttırınız.
  • Sebze yemeklerinizi etsiz olarak tercih ediniz. Kuşbaşı eti tavuk eti ve kıyma koymayınız.
  • Tüketeceğiniz yemeklerin pişirme yöntemlerine dikkat ediniz. Yiyeceklerinizi kızartma ve kavurma yerine ızgarada, fırınlanmış veya haşlanmış olarak tüketiniz.
  • Kepek, çavdar, yulaf veya tam buğday ekmeğini tercih ediniz.
  • Şeker, bal, reçel, pekmez ve şekerli tatlıları azaltınız.
  • Günde en fazla bir fincan kahve, 3-4 bardak AÇIK çay içiniz.
  • Düzenli egzersiz yapınız.
  • Sigara içmeyiniz.
  • Alkol kullanmayınız.

BİR GÜNDE SINIRLI TÜKETİLMESİ GEREKEN YİYECEK MİKTARLARI

  • Süt veya yoğurt (yarım yağlı) 2 su bardağı
  • Peynir (yarım yağlı) 2 kibrit kutusu (60gr.) veya 5-6 yemek kaşığı lor peyniri
  • Dana etini haftada iki kez ve her tüketişinizde 2-3 köfte büyüklüğünde (60-90gr.)
  • Balık, derisiz tavuk veya hindi beyaz etini haftada 3 kez ve her tüketişinizde
  • 4-5 köfte büyüklüğünde (120-150 gr.)
  • Haşlanmış yumurta haftada en fazla 2 kez
  • Bitkisel sıvı yağ 3 yemek kaşığı
  • 5 adet zeytin veya 8-10 adet fındık veya 2 tam ceviz içi
  • Sebze gurubu yiyecekler 5-6 porsiyon
  • Meyve grubu yiyecekler 3-4 porsiyon
  • Tahıl grubu yiyecekler 4-5 porsiyon (Çorba, pilav, makarna, börek)
  • 8 tatlı kaşığı kadar toz şeker (8 kesme şeker) veya 4 tatlı kaşığı kadar reçel veya bal

Neden Az Yağlı Az Kolesterollü Diyet ?

ÖRNEK MENÜ

KAHVALTI:

  • Açık çay
  • 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir
  • 5 adet zeytin veya 2 tam ceviz içi
  • Domates, salatalık
  • 1 tatlı kaşığı reçel veya bal (istenirse)
  • Kepek, çavdar, tam buğday unu ekmek

ARA: 1 porsiyon taze meyve

ÖĞLEN:

  • 3 köfte kadar dana eti veya 5 köfte kadar tavuk ya da balık veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeği
  • Pilav veya makarna 1 porsiyon
  • Salata yağsız
  • Kepek, çavdar, tam buğday unu ekmek

ARA: 1 porsiyon meyve

AKŞAM:

  • Çorba
  • Sebze yemeği
  • 1 kase yoğurt
  • Salata yağsız
  • Kepek, çavdar, tam buğday unu ekmek

ARA: 1 porsiyon meyve + 1 bardak süt


YASAK YİYECEK VE İÇECEKLER

  • Alkollü içkiler
  • Meşrubatlar (kola, gazoz, hazır meyve suları)
  • Hamur işleri (katı yağ ve şeker içeren besinler)
  • Şerbetli tatlılar (baklava, revani, şekerpare vb.)
  • Hayvansal ve katı yağlar (tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı, margarin)
  • Sakatatlar (Karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak vb.)
  • Yağda kızartmalar(et, sebze, hamur işi kızartmaları)
  • Çok yağlı yiyecekler (kaymak, krema, çikolata, mayonez, tahin, helva vb.)
  • Sucuk, salam, sosis, pastırma vb.
  • Kabuklu deniz hayvanları (kalamar ve karides vb.)
  • Tavuk ve etin haşlama suları, et suyu ve tavuk suyu tablet bulyonları, hazır çorbalar
  • Tavuğun derisi ve etlerin yağlı kısımları
  • Turşu, salamura, tuzlanmış, tütsülenmiş ve kurutlmuş yiyecekler
  • Kuruyemişler (çekirdek ve çerezler).

Bu yazı Lokman Hekim Hastaneler Grubu tarafından yazıldı ve 1616 kere izlendi.


Yorumlar

Yükleniyor...


İlgili Makaleler