Gebelikte Yapılması Gerekenler ve Folik Asit Kullanımı
GEBELİK PLANLIYORSANIZ YAPMANIZ GEREKENLER -Sigarayı bırakmalısınız. -Kilo fazlanız varsa, ideal kilonuza ulaştıktan sonra gebe kalmalısınız. -Jinekolojik muayene olmalısınız ve smear testi yaptırmalısınız. -Ailenizde genetik hastalıklar varsa bunlarla ilgili danışmanlık almalısınız. -Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kansızlık, tiroid hastalığı gibi dahili problemlerinizin olup olmadığını öğrenmek için hekime başvurmalısınız.

Folik asitin bebeğe faydaları nelerdir?
Folik asit, Vücudun tüm biyolojik olaylarında yer alan DNA ve kan hücrelerinden alyuvar oluşumu, aminoasitmetabolizması, hücre büyüme ve yenilenmesi, kas yapılması için dışarıdan vücuda alınması gereken önemli bir B grubu vitaminidir.Bağışıklık sistemin güçlenmesinde ve çalışmasında gereklidir. Işık ve oksidasyona duyarlıdır. Özellikle hamilelik döneminde annenin folik asit ihtiyacı artar.
Hamilelik döneminde folik asit ihtiyacı artar.Gebe kalmaya karar verdiğinizde folik asit başlayabilirseniz, bebeğinizde bir takım anormalliklerin görülme riskini azaltma şansınız olur
Folik asit, bebek gelişimi için çok önemli olup, vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz yerine getirmesi gibi işlevlerde bulunur.
Fetal büyüme ve gelişme, hızlı hücre bölünmesi ile karakterize bir dönemdir. DNA ve RNA üretimindeki kritik rolü nedeniyle, bu dönemde yeterli folik asit alımı son derece önemlidir.
Yapılan araştırmalar, hamilelikte yeterli miktarda folik asit alımının bebekte merkezi sinir sistemi anomalilerinin (sakatlıklar) görülme olasılığını anlamlı ölçüde azalttığını göstermektedir. Nöral tüp defekti adı verilen bu merkezi sinir sistemi anomalileri, değişik şekillerde ve derecelerde görülebilir. En basit formu olan spinabifida da omurgada küçük bir açıklık varken, en ileri form olan anensefalide bebeğin kafatası ve beyni gelişmez.
Her hamile kalan kadın folik asit kullanmalı mı?
Hamilelikte folik asitin günlük alınması gereken miktarı artar. Bu nedenle gebelik öncesinden başlayarak tüm gebeleri kapsayacak bir şekilde folik asit alımı önerilmektedir.
Folik Asit Yönünden Zengin Yiyecekler
Karaciğer
Yeşil yapraklı sebzeler
Diğer organ etleri
Kırmızı et
Kuru baklagiller
Yumurta
Yoğurt
Süt
Tam taneli tahıllar (buğday, çavdar vb)
Bazı meyve ve sebzeler (enginar, kavun vb
Yükleniyor...