Kansere Karşı Beslenme KalkanıLokman Hekim Hastaneler Grubu Oluşturuldu: 2016-12-16 10:23:43
Görüntü Sayısı: 1839

Kansere Karşı Beslenme Kalkanı

Kanser hastalarının yaklaşık yarısında iştahsızlık ve yetersiz beslenme görülür. Meme ve tiroid kanserlerinde bu oran yüzde 15’ler civarındayken, yemek borusu, mide, pankreas gibi kanserlerde yüzde 80’e çıkabilmektedir. Kanser hastalarında sıkça görülen beslenme eksikliğinin nedenleri arasında şunlar yer alır:

Kansere Karşı Beslenme Kalkanı

1. Kansere bağlı ve nedeni tam bilinemeyen iştahsızlık

2. Baş, boyun, yemek borusu, mide kanserlerinde ve benzerlerinde olduğu gibi sindirim kanalının kısmi veya tam tıkanması

3. Kanser tedavisinde kullanılan cerrahi tedavi, kemoterapi, radyoterapi, hormonoterapi, immünoterapi gibi tedavilerin yan etki veya komplikasyonlarıdır

Kanserli hastaya beslenme önerileri:

İştahsızlık ve yetersiz beslenme, hastaların iyileşmelerini olumsuz etkiler. Komplikasyon ve ölüm oranlarını artırır. Kanserli hastada iştahsızlık, zayıflama, azalmış gıda alımı, bazı beslenme ile ilişkili laboratuar değerlerinde bozulma varsa erken dönemde aktif olarak müdahale edilmelidir. Kişiselleştirilmiş beslenme desteğinin hastaların yaşam kalitesini artırdığı ve komplikasyonları azalttığı gösterilmiştir. Kanser hastalarında iştahsızlık ve yetersiz beslenme görüldüğünde; kişiye, yapılan tedaviye veya hastalığın evresine göre değişmekle birlikte genel öneriler şunlardır:

1. Günde 6 öğün değişik sebze ve meyveler içeren gıdalarla beslenmek,

2. Zencefilin iştah artırıcı, bulantı ve kusma azaltıcı özelliği olduğundan değişik şekillerde tüketilmesi,

3. Tam tahıl ürünleri tüketmek

4. İşlenmiş ve yağlı etlerden, yüksek şeker ve yağ içeren aşırı baharatlı gıdalardan ve aşırı tuzdan uzak durmak,

5. Yumurta, süt, süt ürünleri ve beyaz et tüketimini artırmak,

6. Soya, soya ürünleri, balık yağı, omega 3, keten tohumu tozu tüketimini artırmak,

7. Günde en az 2 litre su tüketmek,

8. Alkol, sigara, koyu çay, kola, kafeinli içeceklerden uzak durmak,

9. Yemek ortamının sevecen ve sevdiklerinizle birlikte olması, güzel servis edilmesi, ortamın ferahlığı, yemek ısısının uygun olması.

10. Artık tüm kanser tedavi merkezlerinde bulunan hekim, diyetisyen, hemşire gibi farklı bilim dallarından oluşan Nutrisyon Destek Ekibi’nden bu konuda yardım almak. Günümüzde beslenme endüstrisi bu hastalarda kullanılmak üzere omega 3, nükleik asit, EPA ve DHA gibi yağlardan ve glutamin denilen proteinden zengin özel ürünler üretmektedir. Ayrıca iştahı artıran ilaçlar mevcuttur.

Bu önerilere ilaveten hastalarımıza;

  • Psikolojik destek almasını,
  • Günde mümkünse 1 saat hafif egzersiz veya yürüyüş yapmasını,
  • Yeterince dinlenmesi ve uyumasını,
  • Daha az görülmekle birlikte normalden fazla kilo almamaya da özen göstermesini önermekteyiz.

Tüm hastalarımıza sağlıklı, mutlu, huzurlu günler ve şifa dileklerimle…


Bu yazı Lokman Hekim Hastaneler Grubu tarafından yazıldı ve 1839 kere izlendi.


Yorumlar

Yükleniyor...


İlgili Makaleler