10 - 16 Mart Dünya Tuza Dikkat HaftasıLokman Hekim Hastaneler Grubu Oluşturuldu: 2016-12-16 06:54:46
Görüntü Sayısı: 1449

10 - 16 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olmasını önermektedir. Bu miktar, yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle de sağlanabilmektedir.

10 - 16 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası

2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir. 2012’ de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır. (15gram) Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir.

Aşırı miktarda tüketilen tuz, kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız 2011 yılının Kasım ayında “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2011-2015” başlatmıştır. Bu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmaya başlanmıştır.

Tuzla ilgili çalışmalar yürüten ve Dünya Sağlık Örgütünce de kabul gören “World Action on Salt (WASH)” Kuruluşunca
her yıl belirlenen faklı bir tarihte gerçekleştirilen “Dünya Tuza Dikkat Haftası” nın bu yıl her yıl Mart ayının ikinci perşembesi olarak kutlanan Dünya Böbrek Gününü de kapsayarak 10-16 Mart 2013 tarihleri arasında olması kararı alınmıştır. Bu yılki tema ise gıda etiketlerinin okunması, etiketlerde belirtilen tuz ya da sodyum konusunda farkındalığın toplumda arttırılması belirlenmiştir.
Bu bağlamda,

Sağlık Bakanlığı 81 İlde 10-16 Mart 2013 tarihleri arasında “Tuza Dikkat Haftası”etkinlikleri gerçekleştirilecektir.

Tuzu azaltmak kronik böbrek hastalığından korunmada önemli bir faktördür.

Kronik böbrek hastalığından korunmak için;

• Düzenli egzersiz yapın
• Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
• Tuzu azaltın
• Yeterli sıvı alın
• Sigara içmeyin
• Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
• Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün
• Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin


Bu yazı Lokman Hekim Hastaneler Grubu tarafından yazıldı ve 1449 kere izlendi.


Yorumlar

Yükleniyor...


İlgili Makaleler