Yeni Koronavirüs Hastalığı “Covid-19” Salgını Sürecinde Evde Kalan Çocukların İnternet ve Cihaz Bağımlılıkları

Diyabete Karşı Check-Up Zamanı! | Diyabet Check-Up Paketi | Lokman Hekim Sağlık Grubu

Yeni Koronavirüs Hastalığı “Covid-19” Salgını Sürecinde Evde Kalan Çocukların İnternet ve Cihaz Bağımlılıkları

Hem yetişkinler hem de özellikle çocuklar için boş zihin ve boş zaman kaygının asıl yeridir. Bu dönemde çocukların da korku, kaygı, endişe yaşaması kaçınılmaz. Çocuklar, genelde yaşadıkları kaygı ve streslerini iç dünyalarında baskılar ve bu baskılar özellikle sosyalleşmenin, okul zamanlarının, düzenli uyku saatlerinin ve diğer sorumlulukların azalması ile bu dönemde farklı şekillerde ortaya çıkar. Şu an bu kaygıların ve boşlukların yerini teknolojinin alması yüksek ihtimaldir. Bu dönemde tıpkı normal zamanda önerdiğimiz gibi, gün içinde teknoloji ile harcanan vaktin çocuğun yaşıyla orantılı dakikada olması önemlidir. Örneğin 6 yaşındaki bir çocuk günlük maksimum 60 dakika ekranla vakit geçirmelidir.

Özellikle çocuklar için kaygı ve belirsizlik yaratan şu süreçte akıllı telefonlar ile diğer teknolojik araçların sınırsız ve denetimsiz kullandırılmasının çocuklarda kalıcı davranış ve “emosyonel” bozukluklarına neden olabilir. Okul zamanı ve sorumlulukların azaldığı şu dönemde internetin devreye girmesiyle çocukların sınırsız bilgiye ulaşabilmesi ve bunun da ciddi problemlere yol açmaması için dikkat etmek önemlidir. Aileler ve eğitimciler, bu cihazların kullanımında mutlaka sınır belirlemeli.

Çocuklarımız oyalansın, sıkılıyor diye bir sınırsızlık oluşturursak, çok ciddi risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Öte yandan, her zaman olduğu gibi çocukların teknolojiyi hangi amaçla kullandığını bilmek de çok önemlidir.

Çocukların gelişim dönemlerine göre belirli bilgilere sahip olması gerekir. Özellikle bu dönemde bazı bilgileri erken dönemde almalarının çocukların ruhsal gelişimini olumsuz etkileyecektir.

Çocuklarda uzun süre bilgisayar veya cep telefonu kullanımı;

Çocuklarda dikkat eksikliği, okul hayatına yeniden adapte olmakta zorlanma, aile içi çatışma ve akademik hayattan soğuma gibi problemlere yol açabilir.

Özellikle sosyal izolasyon nedeni ile çocukların daha fazla internet ve teknoloji ile vakit geçirdiği bu dönemde; dikkat edilmediği ve sınırlama getirilmediği taktirde çocukların sosyal ilişkilerini ve gelişimini de ciddi şekilde bozabileceğini söyleyebiliriz.

Son olarak, günümüzde çocukların internet aracılığı ile taciz ve istismarı da maalesef yaygın bir sorun haline gelmiştir. Çocuğun sosyalliğe, oyuna, arkadaşlarına ve faaliyetlere aç olduğu şu dönemde çocukların internet yoluyla fotoğraflarının elde edilmesi ve bu fotoğrafların yayınlanması, online iletişim vasıtaları ile çocukla cinsel içerikli iletişim kurulması, çocuğun kamera karşısında cinsel içerikli davranışlarda bulunmaya ikna edilmesi vb. gibi taciz ve istismar yöntemlerinden bazıları şu dönemde çoğalabilir.

Peki Neler Yapabiliriz ?

Her zaman danışanlarıma önerdiğim gibi aslında en önemli faktör; çocuğa ev içerisinde vakit geçirebileceği bir görev vermektir. Tamamlayacağı bir puzzle, deneyebileceği yemek tarifleri, okuyabileceği bir kitap, geliştirebileceği ikinci dil,  izleyebileceği bir film, ev içerisinde düzenli yapabileceği egzersizler, ailecek yapılan etkinlik ve faaliyetler güzel örnekler arasında yer alabilir.

Sonuç olarak; bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi teknolojik aletlerin çocuklar üzerindeki zararlı etkileri asla unutulmamalıdır. Çocuklar evde oyalansın diye süresiz, teknoloji ile iç içe olmasına müsaade etmeyelim. Olabildiğince sınırlı sürede izin vermeye dikkat edelim. En önemlisi de olabildiğince çocuklarımızla vakit geçirelim ya da onlara vakit geçirebilecekleri faaliyetler bulmaya çalışalım.

Uzm. Psk Nida Dal İdikut
Uzman Klinik Psikolog
Lokman Hekim Sağlık Grubu