Menu
PLUSOPTIX ile 0-4 Yaş Arası Çocuklarda Göz Taraması Artık Çok Kolay!
Yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda görülebilen göz hastalıklarında, erken tanı ve tedavi büyük önem taşır.
Çocuklarda görme sorunları bebeklik döneminden itibaren başlayabilir. Halk arasında bebeklerde göz bozukluğu olmayacağı veya bebeklerin gözlük takamayacağı gibi bir inanış vardır. Bu doğru değildir, çünkü erken dönemde bir gözü veya her iki gözü ileri derecede bozuk olan bebekte görme yetisi iyi gelişemez bir veya iki gözde görme tembelliği oluşur. Kırma kusuru olan yani halk tabiri ile bozuk olan gözde oluşan bulanık görüntü nedeniyle çocuk beyni doğru ve net görmeyi öğrenemez. Görme gelişimi bittiğinde fark edilen görme azlığı 9 yaşına kadar fark edilmez ise tedavisi mümkün olmayabilir. Bu nedenle erken dönemde gözlük gerekebilir.
Bu nedenle, özelikle 0-4 yaş arasındaki çocukların mutlaka göz kontrolünden geçmesi gerekiyor. Erken tanı ile teşhis edilen göz hastalıklarında tedavi şansı daha yüksektir.
Erken Tanı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
* Anne-babaların ilk bir aydan sonra bebeğin göz fonksiyonlarını takip etmesi, bebeğin kendileri ile göz kontağı kurup kurmadığına dikkat etmeleri gerekir.
* Bebek bu ilişkiyi kuramıyorsa veya gözünde dıştan fark edilecek bir renk ve şekil farklılığı varsa doktora başvurulmalıdır
* Prematüre bebeklerin doğumdan bir ay sonra rutin göz doktoru muayenelerinin başlaması önerilir.
* Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin ilk aydan sonra yapılan muayenesinde göz sağlığı normal bulunursa 4 – 6 ay sonra ayrıntılı muayene yapılmalıdır.
* Bebeklerin gözlerindeki şaşılık ve görme kusurları ilk aydan sonra bebek büyüdükçe ortaya çıkar. Bu dönemde kontrol edilmesi gerekir.
*Okurken ya da televizyon izlerken başını sürekli bir yöne çevirme
*Başını eğme
*Bir gözünü kapalı tutma
*Sık sık göz ovalama kırpma
*Gözlerini kısarak bakma
*Okur veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya parmakla takip etme
*Kısa sürede dikkat dağılması
*Sık baş ağrısı şikâyetleri varsa çocuğunuzun gözü bozuk olabilir.