Kemiğe İmplante Edilen İşitme Cihazı Uygulamaları “BAHA”

Diyabete Karşı Check-Up Zamanı! | Diyabet Check-Up Paketi | Lokman Hekim Sağlık Grubu

Kemiğe İmplante Edilen İşitme Cihazı Uygulamaları “BAHA”

Kemiğe implante edilen işitme cihazları (Bone Anchored Hearing Aid "BAHA"), doğuştan ya da sonradan edinilen ileri derece işitme kaybı olan hastalara cerrahi müdahale ile uygulanmaktadır.

İşitme cihazları sesin şiddetini artırarak kulağa ileten küçük elektronik aygıtlardır. Gözlüğün görüntüyü netleştirmesi gibi, işitme cihazı da sesin daha net duyulması için kullanılır.

İşitme Kaybı Tipleri

  • İşitme kaybı, iç kulaktan kaynaklanıyorsa sinirsel tipte işitme kaybı
  • Dış ve orta kulaktan kaynaklanıyorsa  iletim tipi işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır.
  • İletim ve sinirsel işitme kayıplarının beraber olduğu durumlar mikst tip işitme kaybı olarak tanımlanmaktadır.
  • İşitme kaybının miktarına göre ise hafif-orta-ileri-çok ileri derecede işitme kaybı tanımlamaları kullanılmaktadır.

İşitme Kaybı Tedavileri

Enfeksiyon, kulak zarının delinmesine bağlı ya da orta kulak kireçlenmeleri nedeniyle ortaya çıkan işitme kayıpları ilaçla veya cerrahi olarak düzeltilebilmektedir. Tedavi edilemeyen işitme kayıplarında kişinin işitme kaybının özelliğine göre önerilen işitme cihazları uygun çözüm olmaktadır. Klasik ya da pasif olarak bilinen işitme cihazları ilk alternatif olarak uygundur. Bu tür işitme cihazlarının kulak arkası veya  kulak kanalı içinde olanları vardır, hafif-orta düzeyde işitme kayıplarında kullanılmaları son derece kolaydır.

Hasta Hikayesi "Artık Duymak İstiyorum"

Doğuştan her iki kulağında işitme kaybıyla hayatını sürdüren Fatma Şahin, birçok işitme cihazı denemesine rağmen faydasını göremedi.
İşitme seviyesinin çalışma hayatını zorlaştırması sebebiyle, Fatma Hanım Lokman Hekim Hastanelerine başvurdu.

KBB Uzmanı Prof. Dr. Celil Göçer tarafından başarı ile gerçekleşen kemiğe implante edilen işitme cihazı ameliyatı sayesinde, Fatma Şahin 24 yıl sonra ilk kez bu kadar net duymanın heyecanını yaşadı…

“BAHA” olarak bilinen kemiğe implante edilen işitme cihazı uygulamaları, doğuştan ya da sonradan edinilen ileri derece işitme kaybı olan hastalara cerrahi müdahale ile gerçekleşmektedir.
Fatma Şahin’in hikâyesinde, BAHA ameliyatı ve bu süreçte yaşananlar anlatılıyor.

Kemiğe İmplante Edilen İşitme Cihazı (BAHA)

Klasik/pasif mekanizma ile çalışan işitme cihazlarından yeterli fayda görmeyen veya kulağı yapısal olarak bu tür cihazların kullanılmasına uygun olmayan kişiler için kemiğe implante edilen ve aktif mekanizma ile çalışan işitme cihazları etkili çözüm olarak önerilmektedir.

Kemiğe implante edilen işitme cihazları (Bone Anchored Hearing Aids "BAHA") kullanımı için uygun kişileri sıralayacak olursak:

  • Klasik işitme cihazlarından yeterli fayda görmeyen ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olanlar
  • Kronik dış kulak yolu cildi enfeksiyonu veya alerjisi olanlar
  • Kronik akıntılı orta kulak hastalığı olanlar
  • Orta kulak cerrahisi geçirmiş olup kulak zarı olmayanlar
  • Tek kulakta çok ileri derecede işitme kaybı olup sesin geldiği yönü ayırt etmekte zorlanan kişiler
  • Doğuştan veya sonradan yapılan cerrahi ile dış kulak yolu kapalı olanlar
  • Dış kulak yolu anomalileri olanlar

Kemik yolu işitme cihazı takılması önerilen kişilere kafa bandı ile simülasyon yapılarak cihazı denemesi tavsiye edilir. Fayda gören ve cihaz takılması kararlaştırılan kişilere lokal anestezi altında kısa süreli bir cerrahi işlem ile kulak arkasındaki kemiğe implant yerleştirilir. İmplantın mıknatıslı ve vidalı modelleri mevcuttur. Banyo yaparken ya da uyurken cihaz kolay şekilde çıkartılıp tekrar takılabilir. Kemiğe implante edilen  işitme cihazlarının bedeli SGK tarafından karşılanmaktadır.

Prof. Dr. Celil Göçer
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB)
Lokman Hekim Akay Hastanesi