Menu
Sağlık Bakanlığı ve UNICEF iş birliği ile doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” başlatılmıştır. Programın amacı anne sütünün özendirilmesi ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılmasıdır. Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastanelere “Bebek Dostu Hastane” unvanı verilmektedir.
Bu çerçevede, Lokman Hekim Hastaneleri olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Bebek Dostu Hastane" plaketine sahibiz. Hastanelerimizde, "Başarılı Emzirmenin On Adımı" ve "Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla İlgili Uluslararası Yasa" doğrultusunda eğitim ve hizmet faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürmekteyiz.
Emzirme Politikamız
1. Hastanemizde uluslararası mama kodu uygulamaları benimsenmiş olup uygulanmaktadır. Emzirmeye ilişkin yazılı bir politika hazırlanmıştır ve bu politika düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunulmaktadır.
- Sürekli izleme ve veri yönetim sistemimiz mevcuttur.
2. Tüm sağlık personelimiz bu politika doğrultusunda eğitilmektedir.
3. Hamile kadınlar ve aileleri, emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmektedir.
4. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz ten tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz en az bir saat sürmesi için annelere destek olunmaktadır. Bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü, 6. aydan itibaren uygun ek gıdaya başlayarak emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar sürdürülmesi önerilmektedir.
5. Annelere emzirmenin nasıl olacağı ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütür salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri öğretilmektedir.
6. Tıbben gerek görülmedikçe, yenidoğanlara anne sütünden başka herhangi bir besin ya da içecek verilmemektedir.
7. Annelerin bebekleriyle bir arada tutulması ve bebeklerin günün 24 saati boyunca anneleriyle aynı odada kalması sağlanmaktadır.
8. Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması bebeğin her arandığında, her istediğinde sık sık geceleri dahil olmak üzere emzirilmesi teşvik edilmelidir.
9. Hastanemizde bebeklere biberon ve emzik önerilmemektedir.
10. Annelere taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri, bebeklerinin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri açısından polikliniklerimizde gerekli bilgi ve yardım sunulmakta ya da başvurabilecekleri sağlık kuruluşları ve anne destek grupları hakkında bilgi verilmektedir.
Başarılı Emzirmenin On Adımı
Temel Yönetim Uygulamaları
1. Hastanelerimizde anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla bir emzirme politikası oluşturulmuştur.
a) "Anne Sütü Muadillerinin Pazarlanmasıyla ilgili Uluslararası Yasa" ve Dünya Sağlık Asamblesi'nin ilgili kararları eksiksiz şekilde uygulanmaktadır.
b) Personel ve ebeveynlerle düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir "bebek beslenme politikası" oluşturulmuştur.
c) Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulmuştur.
2. Personelin emzirme konusunda annelere destek olmak için gereken bilgi, yetkinlik ve becerilerle donatılması sağlanmaktadır.
Temel Klinik Uygulamalar
3. Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgilendirilmektedir.
4. Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz en kısa sürede ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunmaktadır. 5. Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sık karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek sunulmaktadır.
6. Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece, yenidoğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya sıvı verilmemektedir.
7. Annelerin bebekleri ile bir arada tutulması ve günün 24 saati aynı odada kalmaları sağlanmaktadır.
8. Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere destek olunmaktadır.
9. Biberon ve emzik kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilmektedir.
10. Ebeveynlerin ve bebeklerinin emzirme konusunda sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmeleri taburculuk işlemleri öncesinde sağlanmaktadır.